Du er her

Migrere til Google Chrome I

Jeg har brukt FireFox som nettleser helt siden den hette «Phoenix 0.4» (lansert 19. Oktober 2002). Jeg har forsøkt å skifte litt, har forsøkt Vivaldi, Brave,  og mange ganger Chrome. Chrome er den jeg har likt best og det ser nå ut til at Edge (innebygd i Windows 10) vil løsrive seg fra OS-et og bruke chromium rendering maskin, slik de fleste nettlesere untatt nettopp FireFox bruker nå. Unntaket er Apples produkter som holder seg til deres egen WebKit.

Hver gang jeg har prøvd alle de andre har jeg fort kommet tilbake til trygge gode FireFox igjen. FireFox har en stor ulempe. Den har ikke noen innebygd oversetter og siden jeg tilbringer deler av året i Hellas, så er det viktig å kunne lese lokale nyheter og fora.

Så nå begir jeg meg ut på glattisen igjen og også denne gang er det Chrome som jeg forsøker på. Det er imidlertid noen små ting som jeg har manglet, men som jeg nå har funnet løsning på i Chrome ved å bruke tillegg:

  • Zoom
    I FireFox har jeg brukt «mouse gestures» til å zoome inn og ut. Nå har jeg funnet et tillegg for Chrome, «zoomWheel» som klarer dette ved å bruke scrollehjulet og høyre museknapp, og det er en helt grei løsning for meg. Da slipper jeg å strekke meg frem til tastaturet eller gå opp på menylinjen for å gjøre dette.
  • Lukke vindu
    Det ønsker jeg også å gjøre med musen, og «Mouse Gesture for Google Chrome» lar meg få gjøre dette. I tillegg kan jeg gå fram en side og tilbake en side med å holde inn høyre musetast og sveipe i den retningen jeg vil gå.

Disse to (tre) funksjonene har vært en «show stopper» for meg når jeg har forsøkt å skifte før.

Ja, så er det jo en ting til da....

Før har ikke det ikke vært like greit å bruke nett-editoren CKEditor i andre nettlesere enn FireFox, der Vivaldi har vært den mest gretne, syns jeg. Jeg programmerer og designer en del i Drupal og Drupal lener seg tungt på nettopp CKEdit. Jeg bruker også CKEdit når jeg programmerer i PHP, så jeg lener meg også relativt tungt på den. Til opplastning av filer, bruker jeg da KCFinder. Den er gratis og grei og gjør jobben. Mer ber jeg egentlig ikke om, så lenge den er lett å integrere i CKEdit.Det er den! Men CKFinder (kommersiell opplaster fra CKEditor). I drupal bruker jeg IMCE som fil-opplaster.

Alt dette og mer til skal fungere like bra som det gjorde i FireFox.

Jeg må også ha tilgang på et eller annet «Web developer» -tillegg i nettleseren min. Det har Chrome.

Jeg trenger også å kunne føle meg trygg på nett, så jeg installerer alltid «Web of Trust». Den fins også for Chrome.

Ja, så sitter jeg her, da. Chrome er gjort til min standard nettleser og jeg sitter på nettet menge timer om dagen, så om det finnes fler irritasjonsmomenter å oppdage og overvinne i Chrome, så vil jeg finne de og også forsøke å overvinne de, for nå er jeg så nære det jeg syns er behagelig å jobbe med og Chrome har sine absolutt store fordeler. Det er automatisk oversettelse av sider og og Chromer er en meget rask nettleser.

Sist men ikke minst, så har jeg tenkt at det må være mulig å lage Chrome-apps. Jeg håper det vil gi meg større mulighet for å lage apper. Jeg skriver alt en del apper i PHP, men jeg ønsker meg noe som ligner mer på skrivebordsapplikasjoner uten å måtte lære meg et helt nytt programmeringsspråk. Dette kan være en god løsning for meg.

Jeg skal holde dere oppdaterte!